Gratis verzending vanaf €65 euro
Snelle verzending met DHL
Gratis verzending vanaf €65
Snelle verzending met DHL
Gratis verzending vanaf €65

Paardrijden op de Ginkelse Heide

Sinds januari 2017 woon ik in Ede vlakbij de Ginkelse Heide. Mijn paarden staan op een pensionstal in Bennekom waar je wel vandaan naar de heide kan toe rijden, maar toch pak ik liever de trailer. Al jaren rij ik in dit prachtige gebied en het verveeld nooit, terwijl ik voorheen wel snel uitgekeken was op een gebied. Ondertussen ken ik de Ginkelse Heide als mijn broekzak en beantwoord ik graag jullie meest gestelde vragen!

Buitenrijden Ginkelse Heide
Buitenrijden op de Ginkelse Heide, Veluwe.

Let er op dat een groot deel van Ginkelse Heide (en het bos) losloop gebied is voor grote grazers (koeien, schapen en wilde paarden). Ook vind je er herten, zwijnen en veel andere kleine bosbewoners. Je komt geregeld wildroosters met grote hekken (die je als ruiter kan openmaken) tegen.

Waar parkeer jij altijd je trailer?

Waar ik de trailer parkeer hangt een beetje af van verschillende factoren; het seizoen, het weer, de dag in de week, met wie ik ga buitenrijden of waar ik zin heb om de buitenrit te gaan starten.

Parkeren-op-de-Ginkelse-Heide-1024x576
Parkeren-op-de-Ginkelse-Heide-

Mijn keuze in parkeerplek is weersafhankelijk omdat ik rekening hou met of ik graag meer in het bos wil rijden (meer schaduw, minder last van regen en wind; 1, 9) of meer op de heide wil rijden die dag (zon, meer last van regen en wind; 3, 5, 6, 8). In de winter kies je als het zonnetje schijnt en er geen wind waait misschien eerder voor om wat meer op de heide te rijden, en in de zomer kies ik er sneller voor wanneer de zon iets te warm is toch in het koele bos te gaan rijden. Daarnaast is het doordeweeks over het algemeen redelijk rustig op alle parkeerplekken (tenzij het heel lekker weer is, door Corona hebben mensen overdag ook meer vrij en willen dan naar buiten) en kan ik dus redelijk overal parkeren. Terwijl ik in de weekenddagen de wat ruimere parkeerplekken opzoek (1, 3) waar ik goed met de trailer kan keren (ook als het vol staat en ik blijkbaar opzoek moet gaan naar een andere parkeerplaats) of juist de wat minder bekende parkeerplekken die minder toeristisch zijn (1, 9). Als laatste dan nog het besluit als ik samen met iemand ga die het gebied niet zo goed kent. De meeste parkeerplaaten staan wel aangegeven op Google Maps maar niet allemaal, dat is voor iemand lastiger te vinden die niet uit de buurt komt. En met een paardentrailer achter je keer je wat minder makkelijk om…

1 = P Westerrode, bijna altijd wel plek en je kan hier goed rondrijden. Ook grenst het ruiterpad hier direct aan.
2 = Parkeerplaats van restaurant Steakhoude Amadeus waar ik niet zeker van ben dat je daar mag parkeren maar wel ruim (aangezien je bij restaurant Juffrouw Tok ook mag parkeren terwijl je niet komt eten).
3 = Parkeerplaats aan de Hessenweg. Hier ben ik nog nooit geweest maar op Google Maps zie je dat je hier wel kan rondrijden.
4 = P Drieberg, niet aan te raden hierheen te gaan. Dit grenst aan de stad en is ook honden losloopgebied. Je kan wel rondrijden maar het is hier bijna altijd druk.
5 = Parkeerplaats aan de Groot Ginkelseweg (eerste afslag rechts en meteen links na Juffrouw Tok gezien als je de N224 Arnhem-Ede rijdt), vroeger vond ik dit de meest fijne parkeerplaats omdat je meteen de heide op rijdt en hij klein en gemoedelijk is. Tegenwoordig staan er hekjes en is hij steeds bekender waardoor je écht ingebouwd kan raken met de trailer. Mocht je hier gaan staan is het aan te raden om meteen je trailer zo te parkeren dat je makkelijk weg kan rijden en niet eerst moet keren (of dus de hele oprit achteruit moet).
6 = Parkeerplaats Veluwe Natuurcentrum, ook een drukke plek voor toeristen. Je kan hier wel rondrijden met het is zeer krap dus niet aan te raden. Plek om te steken is er wel maar met drukte niet het fijnste om te doen.
7 = Helaas is het niet meer mogelijk om bij Juffrouw Tok te parkeren met de trailer.
8 = Parkeerterrein Schaapskooi, fijn als het rustig is maar anders niet aan te raden. Het klinkt als de ideale parkeerplaats, meteen op de grote heide zonder een weg te hoeven oversteken (wat je bij Juffrouw Tok wel moet tenzij je meteen het bos in gaat). Dit is alleen de bekendste en ‘grootste’ parkeerplek waardoor veel dagjes mensen hier heen gaan. Er staat ook regelmatig een frietkraam en de open vlakte wordt veel gebruikt om te vliegeren. Als het hier eenmaal vol staat is het onmogelijk om te keren of draaien.
9 = Parkeerplaats aan de Heidebloemallee, een kleintje maar nog niet heel bekend (eerste afslag links na Juffrouw Tok gezien als je de N224 Ede-Arnhem rijdt). Als het rustig is heel fijn omdat je zo het bos in rijdt maar met de grootste drukte ook hier moeilijk om te keren.
10 = Aan de N224 tussen Juffrouw Tok en de snelweg richting Arnhem (voorbij restaurant Planken Wambuis) heb je ook een aantal kleine parkeerplaatsen zoals nr 9. Echter zijn deze zo klein dat wanneer je daar parkeert met je trailer je bijna de hele parkeerplaats bezet houdt.

Paardrijden Ginkelse Heide
Paardrijden Ginkelse Heide

Waar lopen de ruiterpaden?

Er zijn zoveel ruiterpaden dat het voor mij weinig zin heeft dit allemaal te gaan intekenen. Zelf gebruik ik graag de website van www.ruiterenenmennen.nl daar staan praktisch alle routes duidelijk in. Ook staan er sinds een aantal maanden wegwijs paaltjes op de routes zodat je van te voren (door bijvoorbeeld eerst de cijfers te checken op Ruiteren en Mennen) een goede route uit kan zetten.

Ruiterroutes op de Ginkelse Heide.
Ruiterroutes op de Ginkelse Heide.

Kan er ook iemand op de fiets mee?

Je hebt verharde fietspaden over de Ginkelse Heide en het bijbehorende bos lopen, maar niet overal. Er is wel een route van +/- 10 kilometer waar fietspad en ruiterroute parallel aan elkaar loopt. Deze kan je als een soort rondje (meer vierkant) samen rijden. Via een paar parkeerplaatsen (3, 5, 7, 9 en 10 loopt er een fietspad naar dat rondje.

Fietsroute langs het ruiterpad.
Fietsroute langs het ruiterpad.

Lunchen met je paard

Tijdens een lange buitenrit wil je misschien ergens kunnen lunchen of wat drinken met je paard. Er zijn drie plekken waar dit kan waarvan ik er twee kan aanraden.

Bij Juffrouw Tok heb je een paar stands, dat zijn hele smalle kleine stallen waar je je paard in kan zetten. Echter zou ik zelf hier nooit mijn paard in zetten.
Bij Boerderij de Mossel zijn er een aantal mooie grote stallen beschikbaar, vaak ook met ruwvoer voor je paard. Vanaf het terras heb je redelijk uitzicht op deze stallen.
Bij Pannenkoekrestaurant de Panorama Hoeve is er één paddock voor je paard. Ontzettend fijn maar ik ben altijd wel een beetje bang als ik aankom dat deze bezet is. Ook kan je paard hier natuurlijk gaan rollen wat misschien niet het handigste is wanneer hij daarna weer een zadel op moet. Vanaf het terras heb je geen uitzicht op de paddock.
Via ruiterroutes zijn de restaurants allemaal bereikbaar (ook met de auto en fiets).

Restaurants op de Veluwe waar je met je paard kan lunchen.
Restaurants op de Veluwe waar je met je paard kan lunchen.

Hopelijk heb je zo alle informatie om een fijne buitenrit op de Ginkelse Heide te kunnen rijden! Wil je meer weten kan je dat altijd hieronder in de reacties vragen. Of kijk een van mijn vele buitenrij video’s die opgenomen zijn met mijn GoPro! We rijden hier een route vanaf Boerderij de Mossel.

2 reacties

  1. Parkeerplaats 3 is ook goed te doen. Ik rijd daar altijd onder het zadel naar toe. Is in het beginstuk wel druk, maar je kan naar 10 minuutjes gewoon de rust opzoeken. Parkeerplaats twee kom ik ook onder het zadel naar toe. Hier parkeren ook ontzettend veel mountainbikers en het is er daar over het algemeen erg druk.

  2. We wilden vanochtend parkeren met de trailer bij Juffrouw Tok, maar we werden er vriendelijk op gewezen dat dat niet ( meer?) mag omdat trailers te veel plaats innemen. We werden doorgestuurd naar een parkeerplaats verderop, nummer 9 in het overzicht, de Heidebloemallee. We waren vrij vroeg, er was nog een ruime plek beschikbaar, wel even een keer heen en weer steken bij het weggaan, maar verder prima. Relaxt op- en afzadelen en direct aan de ruiterroute. Heerlijke Paasrit gemaakt! 😃👍

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laat jouw Instagram Struggle achter

Als we jouw struggle willen bespreken, blijf je te allen tijde anoniem.

Maattabel

Meet jezelf op met je paardrijbroek aan
Bekijk onze matentabel

Mocht je tussen 2 maten in vallen, bij elke riem is er zowel voor het laatste als het eerste gaatje ruimte om eventueel nog zelf een gaatje bij te prikken.

Let op: wanneer dit gedaan is kan de riem niet meer retour.

Maat

Eerste gaatje
Gemeten vanaf de gesp

Laatste gaatje
Gemeten vanaf de gesp

75

72

79,5

80

75,5

84

90

87

94,5

100

96,5

104

riem_voorkant_felinehoi