DIY Escape Room

Je eigen escape room maken! Hoe gaaf is dat?! In deze blog leg ik je uit hoe! Deze kan je thuis, op stal of waar je ook wil met vrienden of familie spelen.

Een van de ideeën die ik al jaren heb was een escape room op stal maken. Zelf ben ik een groot fan van spelletjes, puzzels en raadsels. In een escape room komt natuurlijk alles samen, waardoor het mij super leuk leek om er een op stal te maken. Voor mezelf een escape room maken en die uitvoeren is natuurlijk geen optie, dus heeft Anne (mijn PA) deze taak op zich genomen. Anne heeft namelijk een achtergrond in de spelletjes wereld! Ze heeft onder andere bij de Jumbo (spelletjes) stage gelopen waardoor haar liefde voor spelletjes net zo groot is als die van mij. Ons leek het leuk om niet alleen de escape room te filmen, maar ook met jullie te delen hoe Anne deze heeft gemaakt. Hieronder staat precies beschreven hoe jij voor thuis of op stal deze escape room kan maken. Vanaf hier dus Anne aan het woord 🙂

 

Wat heb je nodig?!

Bij deze escape room maken wij gebruik van vier kamers/ruimtes. In elke kamer zijn er één of meerdere spellen die de escaper moet uitvoeren. 

Wat heb je nodig?

  • 1 cijferslot met 4 cijfers
  • 1 slot met sleutel
  • Twee sleutels om deuren mee te openen
 
Wees creatief! Wij hebben gebruik gemaakt van twee deuren die op slot konden en twee kettingsloten, waarvan één met code en één met sleutel. Het is logisch dat jij misschien geen deursloten of kettingsloten heb. Je kunt ook gebruik maken van kluis codes, laptop wachtwoord, telefoon wachtwoord en nog veel meer!


Om zelf de escape room te maken staat er naast elk spel een download link. Via deze link kan je het document downloaden. Om de escape room te kunnen personaliseren hebben we twee opties. Je kan onze versie downloaden, maar ook een versie waar je zelf nog de hints moet invullen.

Introductie

Het is handig om het begin van je escape room een briefje neer te leggen. In dit briefje kan je vertellen wat de bedoeling is en wat het einddoel is. Hieronder staat een voorbeeld.

Escape room introdcutie

Kamer 1

Sleutel puzzel

Escape room puzzel
Escape room puzzel

In kamer 1 maken we gebruik van een puzzel. Zoals je hiernaast op de foto ziet heb ik een sleutelfiguur opgedeeld in verschillende stroken. Leg de stroken in kamer 1 op verschillende plekken neer. Door de stroken op verschillende plekken te leggen moet de escaper alle puzzelstukken verzamelen en gaan puzzelen om een woord/zin te vormen. Het woord/ de zin die uit de puzzel komt verwijst naar de plek waar de escaper de sleutel van kamer 2 kan vinden!

Ik heb het document op een groter formaat geprint, zelf op de lijntjes uit gesneden en op houtjes geplakt waardoor het nog leuker is om te puzzelen. 

Dobbelsteen rekensom

Escape room dobbelstenen

 

In kamer 1 hang je ook ergens het raadsel op die hiernaast staat. Deze kan de escaper pas gebruiken als hij in kamer twee is gekomen.

Kamer 2

In kamer twee zijn er weer twee onderdelen. Een sudoku en het ontrafelen van de dobbelstenen! Het doel is om kamer 3 te openen door erachter te komen welke cijfers er in de figuurtjes moet komen

Ontrafel de code:

Code escape room

Sudoku

Escape room sudoku

De code die hierboven staat kan de escaper voor een groot deel uit de sudoku halen. 

Door te ontrafelen welke cijfers er onder de figuurtjes staan heeft de escaper 3 van de 4 cijfers voor het cijferslot.

Het antwoord bij de sudoku is:

Rondje = 1
Driehoek = 2
Vierkant = 3

Dobbelsteen

Escape room dobbelsteen

De escaper kan eerst denken dat je de puntjes bij elkaar moet optellen, maar als je terug gaat naar kamer 1 zie je dat de puntjes een hele andere betekenis hebben.

Er staat op het blaadje: ‘niet van de muur halen’. Op deze manier moet de escaper dus gaan rennen tussen de verschillende kamers.

Dit raadsel is:

17 + 3 – 7 – 8 = 5

Je kan makkelijk je eigen rekensom maken door zelf stipjes te te zetten met een stift of in Word.

De code is: 1 2 3 5

Code escape room

Kamer 3

Spiegelbeeld tekst

In deze tekst zit stiekem een geheime boodschap…

De escaper zou denken dat het gewoon een hint is om de rebus op te lossen, maar later komt de escaper er achter dat dit niet zomaar een tekst is…

 

Je kan de spiegeltekst makkelijk zelf maken door in Word je tekst te type, het document te exporteren als PDF en daarna te openen en via instellen de PDF te spiegelen. 

Rebus

Escape room rebus

De rebus verwijst naar een belangrijke aanwijzing om de laatste sleutel te vinden.

 

Antwoord van deze rebus:
Ontrafel de tekst in spiegelbeeld met een handig blaadje. 

Je vindt deze in het kippenhok

Je kan makkelijk je eigen rebus maken via:
https://rebus.club

 

Geheimschrift

Escape room geheimschrift
Escape room geheimschrift
Escape room geheimschrift

Dit blaadje had ik zoals je las in de rebus verstopt in het kippenhok (kamer 1). Door dit blaadje over de spiegeltekst te houden krijg je een nieuwe zin te zien.

Het antwoord:

De sleutel ligt onder de picknick tafel

Het geheimschrift zelf maken is niet het aller makkelijkste. Ik heb zelf Adobe Creative Cloud, waardoor het wat makkelijker gaat. 

Een simpele versie zou zijn dat je de spiegeltekst uit print. Wanneer je het hebt geprint leg je er een blaadje onder en snij je de letters/woorden uit die de escaper moet lezen. Print nogmaals de spiegeltekst uit en je bent klaar!

Nog wat extra tips

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laat jouw Instagram Struggle achter

Als we jouw struggle willen bespreken, blijf je te allen tijde anoniem.

Maattabel

Meet jezelf op met je paardrijbroek aan
Bekijk onze matentabel

Mocht je tussen 2 maten in vallen, bij elke riem is er zowel voor het laatste als het eerste gaatje ruimte om eventueel nog zelf een gaatje bij te prikken.

Let op: wanneer dit gedaan is kan de riem niet meer retour.

Maat

Eerste gaatje
Gemeten vanaf de gesp

Laatste gaatje
Gemeten vanaf de gesp

75

72

79,5

80

75,5

84

90

87

94,5

100

96,5

104

riem_voorkant_felinehoi