Gratis verzending vanaf €65 euro
Snelle verzending met DHL
Gratis verzending vanaf €65
Snelle verzending met DHL
Gratis verzending vanaf €65

Paardenfotografie: 5 tips!

Tegenwoordig hebben we bijna allemaal een eigen instagram account van ons (verzorg)paard en vullen we deze graag met foto’s van hun! Maar hoe maak je nou leuke foto’s zonder een professionele fotograaf te zijn of in te huren? Ik geef jullie 5 tips om met alsnog mooie foto’s te kunnen maken!

1. Perspectief is key

Bij paardenfotografie is perspectief heel belangrijk! Perspectief betekent vanuit welk standpunt je de foto neemt. We zijn geneigd om bij het maken van een foto gewoon te blijven staan, maar als je goed kijkt gaat een echte fotograaf vaak door zijn of haar hurken of zelfs liggen op de grond. Een paard is een groot dier om te fotograferen en het heeft een mooier effect als je de horizon naar beneden kan brengen. 

Niet alleen het standpunt is van belang bij paarden fotograferen, maar ook hoe dichtbij de achtergrond is. Je kan beter ver van het paard afstaan en inzoomen zodat de achtergrond dichterbij wordt gehaald.

Perspectief paardenfotografie
Links: foto van dichtbij uit staand perspectief / Rechts: foto van veraf, ingezoomd en laag perspectief

2. Het juiste moment

Met het juiste moment heb ik het eigenlijk over twee soorten momenten:

– Het juiste moment bij actie fotografie.

– Het vastleggen van bijzondere/speciale/leuke momenten.

Bij het fotograferen van paarden in actie (los of met rijden) is bijvoorbeeld de beenzetting het belangrijkste. Dus het juiste moment van wanneer welk been naar voren is, dit is voor zowel draf als galop. In stap kan dit ook van sprake zijn alleen worden daar minder vaak foto’s van gemaakt omdat het niet spectaculair is. Maar ook in de stap is er een juist moment van fotograferen.

Draf moment fotograferen paard
Juist drafmoment
Galop moment fotograferen paard
Juist galopmoment

We willen vaak voor het perfecte plaatje gaan, maar het leven is niet altijd perfect. Natuurlijk is een ingevlochten paard met een matchend setje in een perfecte uitgestrekte draf voor menig persoon de definitie van een perfecte foto, maar dat is niet zo. Een galop foto in vrijheid door de weide, een onderonsje, een humoristische foto, deze zijn allemaal net zo leuk om te posten en werkt juist goed voor de afwisseling. Men raakt ook snel uitgekeken op perfect en door juist real te zijn bind je je volgers aan je.

Galopperende paarden
Slapend paard

In onderstaande video’s laat ik je zien hoe je op ‘lelijke locaties’ alsnog hele mooi foto’s kan maken!

3. Wees creatief, afwisseling is goed!

Zoals hierboven al verteld is het niet nodig om altijd die perfecte rij- of portetfoto te maken. Wees juist origineel en creatief in de keuze van je foto. Mensen vinden het fijn om te dromen maar ook om zich te kunnen identificeren met iemand anders.

Uitzicht vanaf paard
Leuke paarden foto
Paardrijden plezier

4. Bewerking hoeft niet altijd 'fake' te zijn

Bij het na bewerken van een foto is het voornaamste om te zorgen dat de foto er nóg beter van wordt. Pak dit dus niet té heftig aan. Je kan bijvoorbeeld een auto of lantaarnpaal op de achtergrond weghalen omdat het afleid van je paard. De meeste mensen doen dit met Photoshop maar dit is een betaald programma voor op je laptop/pc. Echter heeft Photoshop ook een gratis versie voor op je telefoon waar je ook dit soort dingen kan weghalen. Het werkt niet altijd fantastisch maar is zeker wel handig voor sommige situaties!

Met de app Lightroom kan je heel goed je foto’s qua kleur bewerken. Er zijn ook een hoop presets te koop op het internet voor als je een bepaald thema/vibe op je feed wilt aanhouden. Zelf kies ik er alleen voor om de foto’s vaak wat lichter en kleurrijker te maken en wat extra contrast en/of scherpte toe te voegen.

Bewerking paardenfoto
Links: origineel / Midden: na kleurbewerking / Rechts: lantaarnpaal weg

5. Volg een cursus!

Lisa Dijk van Horse Photo Experience heeft een mega goede cursus om echt álles van begin tot eind van paardenfotografie te leren. 

Ken je het gevoel dat je thuiskomt na een fotosessie met een knoop in je maag, omdat je weer niet helemaal tevreden bent met je resultaat? Teleurgesteld omdat je een prachtig paard voor de lens had, maar zelf weer van alles over het hoofd hebt gezien, waardoor je niet de foto’s hebt kunnen maken die je voor ogen had en missen jouw foto’s net dat wauw effect? 

Inmiddels bestaat de cursus uit 12 hoofdstukken en meer dan 90 lessen en er wordt regelmatig (zo’n elk kwartaal) nieuwe informatie aan de cursus toegevoegd. Hoe sneller je deze cursus koopt hoe voordeliger. Des te meer lessen er aan de cursus worden toegevoegd hoe verder de prijs zal stijgen. Koop je de cursus nu, dan krijg je automatisch toegang tot alle nieuwe informatie voor de huidige prijs!

Ben je van plan de cursus te gaan volgen? Dan wil ik je vriendelijk vragen om dat via bovenstaande link te doen. Ik ben affiliate van deze cursus en dat betekent dat ik hier een kleine opbrengst van krijg als je het via deze link koopt. 🙂

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laat jouw Instagram Struggle achter

Als we jouw struggle willen bespreken, blijf je te allen tijde anoniem.

Maattabel

Meet jezelf op met je paardrijbroek aan
Bekijk onze matentabel

Mocht je tussen 2 maten in vallen, bij elke riem is er zowel voor het laatste als het eerste gaatje ruimte om eventueel nog zelf een gaatje bij te prikken.

Let op: wanneer dit gedaan is kan de riem niet meer retour.

Maat

Eerste gaatje
Gemeten vanaf de gesp

Laatste gaatje
Gemeten vanaf de gesp

75

72

79,5

80

75,5

84

90

87

94,5

100

96,5

104

riem_voorkant_felinehoi