Eerste eigen paard kopen

Voor heel veel paardenmeisjes en jongens is het een droom om ooit op een dag een eigen paard te hebben. Maar wat moet je allemaal weten voor je je eerste paard gaat kopen en ben je er ook klaar voor om elke dag de verantwoording te hebben over een eigen paard?

In mijn 7-delige YouTube serie loop ik het hele proces door van begin tot einde, zodat je er helemaal klaar voor bent om een eigen paard te gaan kopen. Deze serie werd mede mogelijk gemaakt door Ehorses, Europa’s grootste online paardenmarkt!

1 – Wat moet je allemaal weten voor je eerste eigen paard?

Het hebben van een eigen paard is geweldig! Maar heb je er wel eens over nagedacht of je ook echt klaar bent voor een eigen paard. Er komen namelijk een hoop verantwoordelijkheden bij kijken. Dag in dag uit moet je klaar staan voor je paard. Is dit te combineren met je school, werk of andere verplichtingen? Hoe ga je het doen als je op vakantie wil of onverwachts ziek bent? Heb je nog genoeg tijd over voor je relatie en je huishouden? Een goede planning is natuurlijk heel erg belangrijk, maar bedenk je van tevoren wel of dit ook echt haalbaar is.

Het is ook van groot belang dat je je bewust bent van de kosten die het hebben van een eigen paard met zich mee brengt. Met alleen de aanschaf van een paard ben je er namelijk nog niet. Veel kosten keren elke maand, kwartaal of jaar weer terug. Misschien heb je wel heel veel pech met je paard en moet je meerdere malen naar de dierenarts. Deze kosten kunnen erg hoog oplopen. Je kan voor een onverwachte situatie een verzekering voor je paard afsluiten, zelf sparen in een potje of bijvoorbeeld je ouders garant hebben staan. Denk daar dus ook goed over na voor je een paard koopt.

Ik heb alle kosten overzichtelijk in een tabelletje gemaakt. (Let op deze tabel geldt voor paarden die in pension staan, voeg gerust zelf kolommen toe als je paard bijv aan huis komt te staan).

Uitgaven eigen paard inclusief voorbeeld (3818 downloads )
Uitgaven eigen paard exclusief voorbeeld (2509 downloads )

De aanschaf van een paard kan al heel erg uiteenlopen. Koop je bijvoorbeeld een paard die nog onbeleerd is of juist een paard met heel veel wedstrijdervaring?

Deze richtlijnen kan je een beetje aanhouden:

 • Recreatiepaard = €2.000 – €5.000
 • Amateur wedstrijdpaard = €5.000 – €10.000
 • Wedstrijdpaard = €10.000 – €20.000
 • Voor hogere top = > €30.000

 

De stallingsprijzen verschillen per regio. In de randstad is er minder ruimte voor grote accommodaties en weilanden. De prijzen liggen hier vaak ook wat hoger dan in een buitengebied waar heel veel ruimte is. Zoek dus uit welke stallen er in jouw omgeving te vinden zijn en wat daar de kosten zijn. Wel belangrijk om dit te weten voor je op zoek gaat naar een eigen paard.

Daarnaast zijn er een hoop terugkerende of misschien wel onverwachtse kosten. Denk aan het voer, de hoefsmid, de tandarts, inentingen, de dierenarts, een wormenkuur of mestonderzoek, een zadelpasser, tuig dat kapot gaat, een osteopaat laten komen, lessen en ga zo maar door.

Als je dit allemaal hebt doorgenomen en je kan op alles een goed antwoord geven ben je klaar voor een eigen paard. Maar wat is nu de volgende stap?

Je moet natuurlijk een plek hebben waar je je toekomstige paard neer kan zetten. Veel stallen hebben een wachtlijst, waardoor je er niet zomaar terecht kan. Ook is het een plek waar je iedere dag een paar uur te vinden bent en waar je paard zelfs 24/7 staat. Het is dus wel van belang dat je er een goed gevoel bij hebt. Bedenk welke faciliteiten jij het meest belangrijk vindt. Voor mij is dat bijvoorbeeld dat ze veel buiten staan met vriendjes en genoeg ruwvoer krijgen, maar ook dat ik fijn kan rijden in zowel een goede bak als op buitenrit. Zoek dan wat stallen bij jou in de omgeving die aan je eisen voldoen en ga er gewoon een keer langs. Je kan het beste de sfeer op de stal ervaren als je er even rondloopt (maak wel altijd eerst een afspraak). Wanneer je aan je zoektocht naar een eigen paard begint kan je ergens een stal reserveren (soms betaal je hier een x bedrag voor) om er zeker van te zijn dat je een plek hebt voor je toekomstige paard. Als je meerdere opties hebt of ze hebben nog genoeg plek kan je het ook een paar dagen voor je paard komt regelen.

 

2 – Eisen voor je eerste eigen paard & contact opnemen met verkoper

Als je klaar bent voor een eigen paard kan je zoektocht beginnen! Als eerste moet je dan gaan bedenken wat voor paard je precies zoekt. Dat kan op verschillende vlakken.

 • Wil je vooral recreatief gaan rijden of juist dressuurwedstrijden, springwedstrijden of eventing?
 • Misschien wil je je wel op een hele andere discipline focussen?
 • In welke leeftijdscategorie zoek je een paard?
 • Welke schofthoogte moet het paard minimaal of maximaal hebben?
 • Wil je dat het paard al wedstrijdervaring heeft of wil je hem juist zelf alles leren?
 • Wil je een merrie of een ruin? Misschien wel een hengst?
 • Welke kleur moet het paard zijn of welke kleur juist niet? (Ze zeggen natuurlijk vaak dat een goed paard geen kleur heeft, maar ik vind het bijvoorbeeld wel heel leuk als mijn paard een apart kleurtje heeft!)
 • Tussen welke prijsklasse ga je zoeken?

 

Best een hoop om over na te denken, maar het is niet zomaar een aankoop, dus je wil natuurlijk wel dat het paard ook goed bij je past.

Maar waar ga je dat paard dan vinden? Dat kan op 3 verschillende manieren:

 • Via internet
 • Je eigen netwerk, dus via via
 • Bezoeken van stallen

 

Via internet

Marktplaats

Hier staan vaak best wel veel paarden op, maar het is wel moeilijk om echt op je criteria te zoeken.

Sporthorses

Een Nederlandse website, waar veel paarden voornamelijk voor de sport op staan. Vaak zijn dit ook de wat duurdere paarden.

Ehorses

Hier staan paarden uit heel Europa op. Veel verschillende paarden, dus sportpaarden maar ook recreatiepaarden. Het is heel fijn dat je ontzettend veel opties hebt om aan te geven waar je precies naar zoekt.

Facebook groepen

In deze groepen zie je paarden voorbijkomen die te koop aangeboden worden. Soms plaatsen mensen ook een zoekopdracht als ze naar een specifiek paard op zoek zijn.

Je eigen netwerk

Laat aan de mensen om je heen weten dat je op zoek bent naar een paard. Misschien kennen familieleden of kennissen wel iemand die zijn paard verkoopt. Ook kan je bij wat stallen in de buurt langs gaan om te vragen of ze daar paarden te koop hebben staan en wie weet vind je jouw paard wel op de stal waar je wil gaan staan.

Bezoeken van stallen

Er zijn een hoop sportstallen en handelsstallen die meerdere paarden te koop aanbieden. Vaak wisselt het aanbod daar regelmatig en staan ze niet allemaal op internet te koop. Wel kan je via internet een stal opzoeken en een afspraak maken om een keer langs te gaan. Het voordeel is dat je hier in een keer meerdere paarden kan proberen, waardoor je vergelijkingsmateriaal hebt en je kan er veel van leren. Ga van tevoren wel even na hoe ze op die stal met de paarden om gaan. Gelukkig zorgen ze vaak goed voor de paarden, maar het komt ook nog wel eens voor dat dit niet zo is. Bedenk dan voor jezelf of je er goed aan doet om bijvoorbeeld een paard met een trauma te kopen.

Als je een leuk paard hebt gevonden kan je contact opnemen met de eigenaar door te appen, bellen of mailen. Zorg dan dat je wat vragen paraat hebt om te stellen. Vraag bijvoorbeeld om wat filmpjes, de dierenarts geschiedenis of iets wat je nog graag wil weten, maar wat niet in de advertentie vermeld staat. Ook kan je afspreken om een keer langs te gaan om bij het paard te kijken en hem uit te proberen.

 

3 – Het bezichtigen van een paard, hoe werkt dat?

Als je voor de eerste keer bij een paard gaat kijken kan dat misschien best een beetje spannend zijn. Soms is het fijn om dan iemand mee te nemen met wat meer ervaring. Denk bijvoorbeeld aan een kennis, je instructrice of iemand met veel kennis en ervaring die betaald mee gaat om advies te geven.

Zelf vind ik het altijd fijn als ik het paard tijdens een bezichtiging zelf uit de wei of de stal mag halen. Zo kan je gelijk zien hoe het paard op de wei (laat hij zich vangen?) of in de stal is (heeft hij stalgebreken?). Hetzelfde geldt voor poetsen en opzadelen. Je kan dan goed bekijken of het paard wondjes heeft en hoe hij op het aansingelen reageert.

Meestal is het gebruikelijk dat het paard eerst door iemand anders wordt voorgereden. Zo kan je zien dat het paard ook betrouwbaar is om op te stappen en zie je hem zelf ook bewegen. Als je er daarna zelf op zit kan je wat dingetjes gaan uitproberen. Hoe reageert hij op je hulpen? Een paar pasjes doorzitten, rijd wat overgangen, een pasje wijken, etc. Het hoeft echt niet gelijk perfect, je moet immers ook nog een beetje aan elkaar wennen.

Als je een goede klik voelt met het paard kan je verdere afspraken maken met de huidige eigenaar of de verkopende partij. Wil je bijvoorbeeld nog een keer komen kijken of wil je zelfs het paard al reserveren? Maak afspraken over de keuring als je het paard wil laten keuren. Voor wie zijn de kosten als het paard wordt afgekeurd? Misschien komen jullie wel tot een overeenkomst dat je het paard een maand op proef mag waardoor je kan kijken hoe het bij jou op stal gaat. Niet elke eigenaar zal hier mee instemmen, maar overleg wat er allemaal mogelijk is.

 

4 – Hoe werkt een keuring & alles over een waterdicht koopcontract

Voor deze aflevering ben ik langs gegaan bij Paardenkliniek de Raaphorst waar Franklin Lashley ons alles heeft verteld over een keuring en waarom het verstandig is om je paard te laten keuren.

Het is verstandig om je paard te laten keuren, omdat je dan zoveel mogelijk over hem te weten kan komen. Wat zijn de sterke punten en minder sterke punten van het paard? Als je dit weet kan je een beslissing maken of het paard bij je past. Maar je kan de informatie natuurlijk ook gebruiken bij het management van je paard. Wanneer hij bijvoorbeeld een zwakkere rug heeft weet je dat je daar rekening mee moet houden en hem op een bepaalde manier moet trainen. Door hem eens in de zoveel tijd door een osteopaat te laten behandelen en altijd een passend zadel te gebruiken, voorkom je dat er minder snel problemen zullen optreden.

In de video komt de hele klinische keuring uitgebreid aan bod, dus mocht je daar meer over willen weten raad ik je zeker aan om de video te bekijken.

Ook ben ik bij Floortje Maat langs geweest. Zij is strafrechtadvocaat en heeft verteld waarom het hebben van een koopcontract heel erg belangrijk is. Met een contract heb je altijd iets om op terug te vallen. Ook is het goed om vast te leggen wanneer het paard overhandigd wordt en je dus zelf verantwoordelijk bent. Het zal namelijk niet de eerste keer zijn dat het paard van de klep van de trailer valt en zijn been breekt. Als je geen afspraken hebt gemaakt weet je niet wie er op dat moment verantwoordelijk was voor het paard. Dit kan nog wel eens een hele lange procedure worden.

Mocht je hier meer over willen weten raad ik je ook zeker aan om de video te bekijken, want Floortje legt alles met betrekking tot een koopcontract heel goed uit.

 

5 – Wat heb je nodig voor een eigen paard?

Het zal je misschien niet verbazen, maar je hebt ook behoorlijk wat spullen nodig voor je eigen paard.

Hier een handig lijstje, waarmee je kan controleren of je alles hebt:

Voor jezelf:

 • Cap
 • Rijkleding
 • Laarzen / jodphurs en chaps
 • Stalschoenen / jodphurs
 • Handschoenen
 • Jas

Voor paard:

 • Halster (weide, netjes)
 • Halstertouwen (meerdere)
 • Poetsspullen (poetskist, tas, bak, hoevenkrabber, magic brush/rosborstel/ hard, zacht, schaar, zweetmes, poetsblok)
 • Dekjes / onderlegger
 • Goed passen zadel (incl beugelriemen, beugels en singel) dressuur, spring, vzh
 • Hoofdstel (bit, teugels)
 • Beenbescherming (springen, crossen, dressuur, transport)
 • Dekens (zweet, winter, stal, vliegen, regen, eczeem)
 • Zweep, sporen
 • Longeertouw en zweep
 • Longeersingel & bijzet
 • Voer (bij stalling in, extra nodig?) tonnen, schep, snoepjes
 • Supplementen
 • Startpas & lidmaatschap (witte rijbroek, dekje, jasje, plastron, witte handschoenen, knotdingen (jou en paard))
 • Bodyprotector
 • Trailer? (E-rijbewijs, slot, hooinet)
 • Auto met trekhaak?
 • EHBO, schoonmaak, leer
 • Seizoensgebonden: vliegenmasker,
 • Slotje kast

 

Dit lijstje is gericht op een normaal rijpaard op een pensionstal. In de loop van de tijd komen er altijd nog dingen op je pad die uiteindelijk ook in je kastje belanden, maar wel handig zijn om te hebben.

In de video laat ik uitgebreid zien wat er allemaal in mijn kastjes liggen en waar ik het voor gebruik.

 

6 – De eerste week met je nieuwe paard

De eerste week met je nieuwe paard is heel erg bijzonder. Het liefst ben je waarschijnlijk 24/7 op stal om je paard beter te leren kennen.

Het is vooral belangrijk dat je je paard de tijd geeft om te wennen aan de nieuwe locatie en de nieuwe mensen om hem heen. Geef je paard lekker een uitgebreide poetsbeurt, ga een stukje wandelen en het is goed om veel aanwezig te zijn zodat hij weet dat jij zijn nieuwe baasje bent.

Ook is het goed om te gaan uittesten hoe je paard reageert op verschillende situaties. Neem daar natuurlijk wel de tijd voor en doe niks overhaast. Hoe reageert je paard met uit de wei halen, op de poetsplaats, tijdens het afspuiten, met opstappen, met andere paarden in de bak en op verkeer?

Het is fijn om je paard goed te leren kennen, maar mocht je een keer niet kunnen en je wil vragen of iemand anders die dag je paard verzorgd is het ook fijn om te weten dat hij de verschillende situaties kent.

 

7 – Instructeur zoeken, wedstrijden rijden + Q&A!

Je hebt dus een eigen paard en jullie zijn ook al een beetje aan elkaar gewend, maar hoe nu verder?

Zelf vind ik het altijd fijn om doelen te stellen. Dat kunnen ook hele kleine stapjes zijn. Maar het is gewoon heel erg leuk om ergens naar toe te kunnen werken en om de progressie te kunnen zien. Niet alleen wedstrijdruiters hoeven doelen te hebben, maar als recreatieruiter kan het bijvoorbeeld ook een doel zijn dat je fijn in het bos kan rijden zonder dat je paard ergens van schrikt of dat je een klein sprongetje durft te maken en misschien ook wel dat je paard een grondwerk oefening beheerst.

Ook is het goed om les te nemen met je paard. Maar hoe vind je een fijne instructeur? Door de jaren heen heb ik van verschillende instructeurs les gehad en met de een had ik een betere klik dan met de ander. Dat wil niet zeggen dat ze niet goed konden lesgeven, maar je moet op zoek gaan naar iemand die goed bij jou en je paard past en met wie je op een lijn zit. Zelf heb ik mijn instructeurs meestal via via gevonden. Dan leste er bijvoorbeeld iemand van mijn stal bij die instructeur en die was er heel tevreden over. Je kan vragen of je dan een keer een lesje mee mag kijken of misschien wel zelf een proefles kan proberen.

In de video vertel ik nog meer tips voor het vinden van een goede en fijne instructeur!

Misschien wil je ook wel wedstrijden gaan rijden? Hiervoor moet je je eerst aansluiten bij een rijvereniging en een startpas aanvragen. Hoe dat allemaal in zijn werking gaat laat ik uitgebreid zien in de video.

 

Hopelijk heb je veel kunnen leren van al deze informatie en ben je nu goed voorbereid om je eerste eigen paard te gaan kopen. Vergeet zeker niet de video serie te bekijken, want daar komt nog veel meer informatie aan bod. Heel veel plezier en succes en hopelijk komt er een leuk paard op je pad!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laat jouw Instagram Struggle achter

Als we jouw struggle willen bespreken, blijf je te allen tijde anoniem.

Maattabel

Meet jezelf op met je paardrijbroek aan
Bekijk onze matentabel

Mocht je tussen 2 maten in vallen, bij elke riem is er zowel voor het laatste als het eerste gaatje ruimte om eventueel nog zelf een gaatje bij te prikken.

Let op: wanneer dit gedaan is kan de riem niet meer retour.

Maat

Eerste gaatje
Gemeten vanaf de gesp

Laatste gaatje
Gemeten vanaf de gesp

75

72

79,5

80

75,5

84

90

87

94,5

100

96,5

104

riem_voorkant_felinehoi